Våra Ekologiska kläder


Vårt mål är att sälja Miljömedvetet framställda produkter med så hög standard som möjligt. Ibland behöver vi blanda in ett par procent Lycra för passformens skull. Vi tillverkar våra kläder inom Europa och använder oss av Europeiska fabriker för mönster och sömnad. Fabrikerna där kläderna tillverkas är miljömedvetna, tar ansvar och erbjuder bra arbetsförhållanden för sina anställda.

EKO bomull

Bomull är den mest besprutade grödan i världen, det går åt ca 0.5 -1 kg kemikalier till ett kilo textilier. Dessutom innehåller vattnet vid odling, tvättning och färgning ett flertal kemikalier och giftiga substanser. Detta har en negativ påverkan på vårt jordklot, de som odlar bomullen och även de som bär kläderna. Forskning visar på att dessa kemikalier kan ge hudproblem, allergier och även hormonrubbningar. En fördel med ekologisk bomull är att kvaliteten blir så pass mycket bättre att den håller upp till tre gånger länge än vanlig bomull. En anledning till detta är att ekologisk bomull växer långsammare då den ej besprutas eller får konstgödning. Fibrerna blir tätare och starkare och därmed hållbarare. Våra velourdressar är tillverkade i G.O.T.S (Global Organic Textile Standard) certifierad bomull. Detta är en internationell miljömärkning som garanterar en miljö- och hälsovänlig produktion. Den ställer också krav på socialt ansvarstagande.


Bambu

Idag finns ingen certifiering för bambun liknande den GOTS har för bomull. Våra kläder tillverkas i lyocellbambu där hela processen är ett slutet system i vilket restkemikalierna tas omhand. Dock är Bambun ett fantastiskt och miljövänligt material. Bambun växer oerhört fort och skördas efter det att den blommat ut, därav sliter den inte på ekosystemet. Den har en naturlig motståndskraft och behöver därför inte besprutas med farliga kemikalier. Bambutyget är antibakteriellt, luktavvisande och skonsamt. Tyget andas och påminner om silke, är svalt på sommaren och varmt på vintern, vilket gör det till ett fantastiskt material att bära nära huden. Dessutom fungerar bambun som ett bra solskydd då den skyddar mot ultravioletta strålar.


Öko-tex

Våra produkter är märkta med Öko-Tex standard 100, klass 1. Det innebär att plagget har testats och godkänts för att inte innehålla några farliga ämnen. Du kan vara säker på att kläderna som är märkta Öko-Tex standard 100, klass 1 inte innehåller några farliga ämnen. Märkningen ställer krav på tillverkningen samt att produkten kan tas om hand på ett miljövänligt sätt då den kasseras.

Läs mer om Öko-tex på deras hemsida.

Läs mer om våra Tvättråd

 Copyright Rekoklöver of Sweden, kundservice@rekoklover.se